Kanser riskini azaltan önemli buluş
İZMİR (İGFA) –Güçlü akademik ve bilimsel altyapısıyla eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra araştırma geliştirme çalışmalarını da titizlikle yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sağlıkta marka haline gelen çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
Doç. Dr. Serhat Tozburun’un yaptığı ekip, yemek borusundaki dokuları temizleyerek kanser riskini azaltan endoskop başlığını geliştirmeyi başardı.
Yemek borusu kanseri tedavisinde devrim niteliğindeki cihazın geliştirildiği proje, TÜBİTAK bünyesindeki Araştırma Ek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından da desteklendi. TÜBİTAK’ın resmi sosyal medya hesaplarından paylaşılan DEÜ’nün yeni endoskop başlığı; Organ daralması, kanama ve yırtılma risklerini en aza indirerek olağandışı dokuların çıkarılmasını sağlar.
ÖNEMLİ BULUŞ
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Serhat Tozburun, çalışmanın Tıp alanında değerli bir buluş olduğunu kaydetti. Yüzeysel olağan dışı dokuların zamanla yemek borusu kanserine dönüşebileceğini belirten Tozburun, “Erken evre anormal yapıların derin doku katmanlarına yayılmadan temizlenmesi yemek borusu kanserinden ölümleri nispeten azaltıyor. Üniversitemiz kanserle mücadelede öncü pek çok faaliyet ve çalışma yürütmektedir. Bu alanda geliştirdiğimiz projemizle de TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandık.”
Projenin içinde; Mühendislikten endoskopik girişime, sayısal modellemeden histokimyasal boyamaya kadar kapsamlı araştırma faaliyetleri yürüttüklerini belirten Tozburun, “Özofagus kanseri görülme sıklığı son 20 yılda yaklaşık 6 kat artarak en sık görülen 8. kanser türü haline geldi. Dünya çapında.
Proje ekibimiz tarafından geliştirilen bu yeni başlık ile oluşan dokuları temizliyor ve hastaya zarar verme riskini minimum seviyelere indiriyoruz. Başta Rektörümüz Prof. Dr. olmak üzere çalışmalarımıza verdikleri destekten dolayı yanımızda olan başta Nükhet Hotar olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.”