Kader, “Türkiye Olmadı” Kampanyasını Taksim’den Başlattı: “Türkiye’de 20 İl Cumhuriyet Tarihi Boyunca Kadın Milletvekili Çıkarmadı”
FAHRETTİN ÖZTÜRK
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Cumhuriyet tarihi boyunca seçilen kadın milletvekili ortalamasının yüzde 5,25’te kalması ve kadın milletvekili seçilmemesi nedeniyle “Türkiye Olmadı” kampanyasını Taksim’den başlattı. 20 ilde milletvekili seçildi. BAHT Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, “KADER olarak bu kabul edilemez duruma karşı çıkıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadınların temsil oranı yüzde 50’ye ulaşana kadar mücadele edeceğiz. Bu konudaki karar vericiler ‘Olmadı Türkiye’, ‘Olmadı Gümüşhane’, ‘Olmadı Ağrı’, ‘Olmadı Niğde’ demek…”
Türkiye seçim sürecine girerken BAHT, Türkiye’nin her ilinden daha fazla kadın aday ve kadın milletvekili çıksın diye İstanbul’da düzenlediği basın açıklamasıyla “Türkiye Olmadı” kampanyasını başlattı. İstanbul’un Beyoğlu semtindeki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana Türkiye’de genel seçimlerde aday olan kadın ve erkek milletvekillerinin KADER’in yaptığı analizin sonuçları açıklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girenler paylaşıldı. KADER’in belirlediği sonuçlara göre Cumhuriyet tarihi boyunca seçilen kadın milletvekili sayısı erkek milletvekili sayısına göre yüzde 5,25’te kaldı. Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin 20 ili TBMM’ye kadın milletvekili göndermemiştir.
BAHT, toplumsal cinsiyet eşitliği yolundaki en değerli duraklardan birinin siyaset kurumu olduğunu belirterek, kadınların toplumsal yaşamda adil fırsatlara erişiminin siyasette kadın ve erkeğin istikrarı ile mümkün olduğunu ve bu amaca ancak ulaşılabileceğini savunuyor. daha fazla kadın milletvekili ile.
“KAMPANYA TANITIMI BUGÜN BAŞLADI”
‘Türkiye Olmadı’ kampanyasını başlatan BAHT, öncelikle yukarıda belirtilen illerdeki siyasi parti yöneticilerini, ardından parti genel merkezlerindeki karar vericileri ve ardından seçmeni hedef alıyor. ‘Olmadı’ başlığıyla açık hava medyasına taşınan afiş ve billboardların ilk adımını kadın milletvekili seçemeyen iller için hazırlayan MUKADDERAT, bugün tanıtım faaliyetlerine başladı.
KADER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu basın açıklamasında şunları söyledi:
“PARLAMENTODAKİ KADIN MEP SAYISI HİÇBİR YASAMA DÖNEMİNDE YÜZDE 20’Yİ AŞMADI: Yıl 2022. Pazartesi günü Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biri olan 5 Aralık’ın 88. yılında Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının yıl dönümünü kutlayacağız. Şimdiden tebrikler. Ancak önümüzde şu gerçek var; Meclisteki kadın milletvekili oranı hiçbir yasama döneminde yüzde 20’yi geçemedi. 2018’deki son seçimlerden sonra durum değişmedi. Şu anda TBMM’deki kadın milletvekili oranımız sadece 17,2. Bu rakamı yıllara göre çarpıp ortalamasını aldığımızda karşımıza çıkan sonuç sadece yüzde 5,4.
TÜRKİYE’NİN 20 İLİ CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA HİÇ KADIN MİLLETVEKİLİ OLMADI: Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına yaklaşırken; Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin 20 ilinde kadın milletvekili olmamıştır. Bu hakkın kazanılmasının üzerinden 87 yıl geçmesine rağmen Türkiye’nin bu illerinde yaşayan kadınlara Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil hakkı hiçbir zaman verilmemiştir. Peki bunlar hangi iller: Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat. 87 yıl önce Türkiye’de kadın seçme, seçilme ve temsil edilme hakkına sahipken bugün neden bu utancı yaşıyoruz?
KADINLARIN SİYASETE KATILIMINDA ÇOK SORUN VAR: Nedenini çok iyi biliyoruz. Çünkü kadınların siyasete katılımının önünde birçok sakınca bulunmaktadır. Öncelikle toplumun kadına biçtiği roller, ataerkil normlar, ekonomik güç eşitsizliği gibi yapısal engellerimiz var. Çünkü kural, siyasete girebilmek için siyasetin gerektirdiği finansmanı sağlamaktır. Ancak ne yazık ki kadınlar eğitime erişim, iş gücüne katılım ve ekonomik refah açısından erkeklerle eşit konumda değiller. Diğer bir engel kurumsaldır. Siyasette erkek yargıç, siyasete hakim olan kurumlar ve seçilmiş hükümet organları, kadın adayları yok sayarak bu hakimiyet üzerine heyet düzenlemektedir. Birçok partide kadın adaylar gerekli takviyelerden mahrum bırakılıyor. Meclislerin yapısından çalışma saatlerine kadar tüm sistem geçmişten günümüze erkek egemen bir anlayışla düzenlenmiştir. Taraflar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlar maalesef konuya gereken değeri vermiyor. Bunların üzerine bir de kültürel ve manevi olumsuzluklar devreye giriyor.
KADINLAR SİYASETE KATILDIKLARINDA ‘ERKEK GİBİ’ SİYASET YAPMAK ZORUNDADIRLAR: Genele baktığımızda erkek egemen toplumsal kültürün siyasi alanda büyük etkisini görüyoruz. Kadınların siyasete katılmaları engelleniyor, girdiklerinde de tırnak içinde ‘erkek gibi’ siyaset yapmaya zorlanıyorlar. Çünkü bu bize bir varoluş kuralı olarak dayatılıyor. Ayrıca medyadaki kadın temsilleri, kadınlara çizilen toplumsal rollerin altını çizmektedir. Kadınlar, liderlik niteliklerinden veya başarılarından çok medyanın bir parçasıdır. dergi nesne, bunun en açık örneğidir. Tüm bu nedenleri arka arkaya sıraladığımızda karşımıza böylesine umutsuz ve karanlık bir tablo çıkıyor.
TBMM’DE KADIN TEMSİLİ YÜZDE 50’YE ULAŞANA KADAR ÇALIŞACAĞIZ: YAZGI olarak bu kabul edilemez duruma karşı çıkıyoruz. TBMM’de kadın temsili yüzde 50’ye ulaşana kadar mücadele edeceğiz. Seçim sürecine girdiğimiz bu günlerde özellikle bu iller için çalışıyoruz. Temsil eşitsizliğine son vermek, karar vericileri bu konuda harekete geçirmek, ‘Türkiye Olmadı’, ‘Gümüşhane Olmadı’, ‘Ağrı Olmadı’, ‘Olmadı’ demek. Olur Niğde’….
KADIN ADAYLARIN DEĞERLERİNİ ANLATACAĞIZ: Cumhuriyet tarihi boyunca kadın milletvekili olmayan 20 il için yaptığımız açık hava tasarımlarımızı göreceksiniz. Açıkhava kampanyamızla eş zamanlı olarak bu illerdeki tüm siyasi partilerin yerel teşkilatlarını ziyaret ederek kadın adayların değerini ve kadının siyasette olmasının toplum için ne anlama geldiğini anlatacağız. Yerel bazda yaptıklarımızla yetinmeyeceğiz, ziyaretlerimizi Ankara’daki parti genel merkezine de taşıyacağız. Bu çabalara destek olarak diğer illerde de tüm Türkiye’ye seslenen, ‘Olmadı Türkiye’ diyen, TBMM’de kadın-erkek eşitliğini bugüne kadar hiçbir zaman yakalayamadığımızı söyleyen çalışmalar yapılacak. Cumhuriyet tarihi.”
KADER’İN 10 MADDEDEN OLUŞAN DEĞERLENDİRME ÖNERİLERİ:
KADER ayrıca analiz için teklifler geldiğini belirterek konu sıraladı. KADER’in 10 maddeden oluşan çözüm önerileri ise şöyle:
Siyasi partilerin Hazine’den aldıkları fonların bir kısmı kadın adaylara ayrılmalı ve uzun vadede bu fon kadın ve erkek adaylar arasında eşit olarak paylaştırılmalıdır.
Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanununda değişiklik yapılması için çalışmalar yapılmalıdır.
Mali sıkıntıların aşılabilmesi için STK’lar işbirliği yapmalı ve kadın adaylar için kaynak yaratılmalıdır.
Adaylık sürecinde kadın adayların seçilebilecekleri listelerde mutlaka yer alması gerekmektedir.
Kadınların siyasete katılımını teşvik edecek ve kolaylaştıracak uygulamalar geliştirilmelidir.
Kadın seçmenin kadın adaylardan beklentilerine yönelik kamuoyu araştırmaları yapılmalı ve bu durum dikkate alınarak kampanyalar tasarlanmalıdır.
Kadınların, özellikle gençlerin ve siyasete yeni girenlerin güçlendirilmesi amacıyla bir mentorluk sistemi kurulmalıdır.
Erkek siyasetçilere toplumsal cinsiyet eşitliği ve eşit temsilin önemi konusunda eğitim verilmelidir.
Bir sonraki genel seçimde il baroları, yerel STK’lar, kooperatifler, dernekler ve kanaat önderleri ile işbirliği yapılmalıdır.
Kadınları aday göstermeyen veya kadınları sadece seçilemeyecekleri mevkilerden gösteren partiler ifşa edilmelidir.
“KOLTUKLARIN YARISI BİZİM”
Analiz önerilerinin sıralandığı konuları açıkladıktan sonra Karaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“YAZGI olarak bu konuları hayata geçirmek için çalışıyoruz. 2023 seçimleri bizim için, siyasette taraf olmayı hedefleyen, bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen tüm kadınlar için çok değerli. Bu seçimler sadece bir seçim değil. hem oy hakkımızı kullanmak hem de seçilme hakkımızı aynı zamanda geri almak için.Gelin birlikte çalışalım, bu adaletsizliğe ve bu eşitsizliğe birlikte son verelim.Kararlıyız.Eşit olana kadar bu çabayı bırakmayacağız. Meclis’te temsil sağlanıyor, 20 ilden kadın milletvekili seçiliyor, o sandalyelerin yarısı bizim.”