Yaşam

Katar’daki Stadyumlar Dünya Kupası’ndan sonra atıl kalacak mı?

Tren Futbol ülkesi değil. Ülkenin kendi ligi kurulduğundan beri ama 50 yıl önce en büyük maçlarda bile stadyumlardaki seyirci sayısı birkaç yüzü geçmez. TFF 1. Lig’de bugün oynanan Sakaryaspor-Göztepe maçı, Katar’da bir ayda en yüksek seviyede maçlara gidenlerden daha fazla taraftarı tribünlere çekiyor. Geçen yıl ülkenin bir numaralı ligi olan Katar Yıldızlar Ligi’nde 88.704 kişi Bilet aldı ve maçı izledi. (Türkiye’de her hafta 3 büyükler 120.000 kişioynuyor.)

Tekrar Dünya KupasıDünya Kupası’nı düzenleme hakkına sahip olan Katar Birçok insan yapımında öldü 7 yeni stadyum inşa etti ve bir stadyumu yeniledi. Bu stadyumların toplam kapasitesi 426.000’e ulaştı. Ülke nüfusunun 2.931 milyon olduğunu hatırlatalım. Bu nüfusun sadece% 11,6’sı Katarlılardan, geri kalanı ise göçmen personelden oluşuyor. Yani ülkedeki tüm Katarlıları stadyumlara koysak en büyük stadyum olan Lusail Stadyumu yine boş kalabilir. Haliye’nin akıllara gelen sorularından biri de turnuva sonrasında bu statların nasıl kullanılacağı.

İşte Katar’ın 2022 Dünya Kupası stadyumları:

Stadyum adıİstatistik Kapasitesi
El Beyt Stadyumu68895
Ahmed Ben Ali Stadı45032
Al Janoub Stadyumu44325
Khalifa Uluslararası Stadyumu45857
Eğitim Şehir Stadı44667
Lusail Stadyumu88966
974 Stadyumu44089
Al Thumama Stadyumu44400

Maç başına 672 kişilik kapasite biraz fazla değil mi?

Tabii ki, çok fazla Katarlı yetkililer bu durumun farkında. Bu nedenle stadyumların her biri için bir plan hazırlandı. Bazı statların kapasitesi düşürülecek, bazı statlar yeni amaçlarla kullanılacak, hatta statlardan biri tamamen sökülüp başka işlerde kullanılacak.

Katar’ın bu turnuva için harcadığı toplam ölçü 220 milyar dolar ancak bu paranın tamamı stadyumlara harcanmadı. Metro, altyapı, konut gibi işler bu bütçenin büyük bir bölümünü tüketirken, stadyumların toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar dolar oldu. Bu parayı atıl kalacak statlara yatırmak hiçbir yönetimin kabul edebileceği bir şey değil.

Stadyumlar parça parça sökülecek.

Dünya Kupası o zaman Katar’ın küçük bir ülke için çok fazla dev stadyumu olurdu. Bu statlar parça parça sökülecek. Hatta Stadyum 974Stadyum tamamen sökülerek yerine alışveriş merkezleri ve iş merkezleri yapılacak.

stadyumların üst katlar ve katmanlar demonte edilecektir. Kaldırılan modüllerin bir kısmı bölge ülkelerine ve futbolda gelişim için gönderiliyor. desteğe ihtiyacı var yoksul ülkelere gönderilecek. Kapasitesi azalan statlar bazen Katar takımlarını ağırlayacak, bazen de farklı amaçlarla kullanılacak.

Katar Yıldızlar Ligi, Dünya Kupası stadyumlarına taşınacak.

Katar Yıldızlar Ligi’nde (QSL) 12 personel bulunmaktadır. Bu ekiplerden biri olan Al Rayyan’da 40 bin kişi var. Ahmed Ben Ali Stadı Maçlarını oynayacak. Al Janoub Stadyumu, Al Wakrah takımına da ev sahipliği yapacak ancak stadın kapasitesi 20.000 kişiye düşürülecek.

Khalifa Uluslararası Stadyumu Öte yandan yenilenen haliyle kalacak ve Katar Milli Takımı’na ev sahipliği yapmaya devam edecek. 1976 yılında inşa edilen stadyum, yenilenmiş haliyle 40 bin kişiyi ağırlayabiliyor.

İşte kalan stadyumlar için planlar:

Stadyum 974

eski adıyla Ras Abu Abud Stadyumu Tarihin ilk kesintili Dünya Kupası stadı olan bu yapı aynı zamanda olma vasfını da taşımaktadır. 974 adet geri dönüştürülmüş konteynerden oluşan stadyum 40 bin kişilik kapasiteye sahip. Maçlar bittiğinde stad sökülecek ve deniz kenarına iş merkezleri yapılacak.

Lusail Stadyumu

altın rengi ve 80 bin kişilik yapısıylaTurnuvanın finaline de ev sahipliği yapacak olan Lusail Stadyumu , herhangi bir Katar kadrosuyla ilgili olmayacak. Stadyumun çatısı ve üst yapısı sökülecek. Bu yapı yaşam alanları, dükkanlar, kafeler, okullar ve sağlık kurumları için kullanılacak. Stadyumun üst kısmı yaşam alanlarının terası olacak.

El Beyt Stadyumu

60 bin kişi El Beyt Stadyumu turnuvanın açılış maçının oynandığı stadyum oldu. Bu stadın üst kısmı da sökülecek. Yerine spor hastanesi, beş yıldızlı otel, alışveriş merkezi ve çeşitli mağazalar yapılacak.

Al Thumama Stadyumu

40 bin kişilik bu stadyum oldukça merkezi bir konumda. Turnuva sonrası kapasitesi düşürülecek statlardan biri Al Thumama Farklı sportif faaliyetler için kullanılabilecek bir tesis haline getirilecek. Tesis bünyesinde otel ve spor kliniği de yer alacak.

Eğitim Şehir Stadı

Katar Vakfı tarafından kurulan Education City’de yer alan bu stad, turnuva sonrasında küçültülerek kapasitesi 20 bin kişiye düşürülecek. Tesis bölgede yer almaktadır. üniversitelerin hizmetine sunulacaktır.

Katar “Beyaz Filleri” ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmuş olabilir mi?

Tanınmış Nasreddin Hoca Timur bir fıkrasında Akşehir’e bir fil bırakır. Bu fil zamanla bölge halkının başına bela olacak, tüm yiyecekleri tüketecektir. Timur’un endişesinden herkes Nasreddin Hoca’yı yolda yalnız bırakınca Hoca, Timur’a şöyle demiş: Fil güzel, hoş ama çok yalnız, yanına bir arkadaş istiyor”diyor ve iki fil ile İadeler. Bu hikâyedeki fil, ülkemizde “Timur’un fili/filleri” şeklinde ifade edilmiştir.

İngilizce’de Timur’un fiillerine benzeyen bir kelime var, Beyaz fil . Beyaz filler, sahipleri tarafından elden çıkarılamayan, özellikle bakımı çok maliyetli olan ve büyüklükleri nedeniyle pek kullanışlı/kârlı olmayan şeylere denir. Daha erken Güney Afrika, Rusya ve Brezilya, son Dünya Kupası koşusu için önemli harcamalar yapan, ancak daha sonra stadyumları veya tesisleri kullanamayan ülkelerdi. Tüm konu ve tartışmalara rağmen 2022 Katar Dünya Kupası atıl kalmayacak tesislerin nasıl inşa edileceğine örnek teşkil edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu