BM Genel Sekreteri: İsrail-Filistin çatışmasında uluslararası hukuka uyulmalı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmada Uluslararası Adalet Divanı’nın bağlayıcı kararlarına uyulması gerektiğine dikkat çekerek, “Silahlı çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası hukukun üstünde değildir.” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Guterres, “Gazze’de son 120 günde yaşanan ölüm, yıkım, yerinden edilme, açlık, kayıp ve üzüntü, ortak insanlığımız ve vicdanımızda yaradır” dedi.
Esirlerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısını yineleyen Guterres, “Sivillerin kasten öldürülmesi, yaralanması, işkence edilmesi veya kaçırılmasının, onlara karşı cinsel şiddet uygulanmasının veya sivillere yönelik roket fırlatılmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Ama aynı zamanda Gazze’de hiçbir şey meşrulaştırılamaz.” “Bu, insanların toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez” dedi.
Devam eden saldırıların Gazze Şeridi’nde son yıllarda benzeri görülmemiş bir hız ve ölçekte yıkıma yol açtığını belirten Guterres, “Sivilleri öldüren, sakat bırakan, çalışanları koruyan, sivil altyapıya zarar veren veya yok eden aralıksız askeri saldırılardan dehşete düştüm. Yalnız Gazze.” Gazze’de üçte ikisinden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 26.750’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü bildiriliyor. Gazze’deki evler, hastaneler, okullar, su ve sanitasyon tesisleri de dahil olmak üzere sivil altyapının yüzde 70’inden fazlası tahrip edildi veya ciddi şekilde hasar gördü. “1,7 milyon kişi yerinden edildi ve geri dönecekleri bir konut olup olmayacağını bilmiyorlar” dedi.
“Uluslararası Adalet Divanı’nın bağlayıcı kararlarına uyulmalı”
Silahlı çatışmada hiçbir tarafın uluslararası hukukun üstünde olmadığını vurgulayan Guterres, “Ayrımcılık, orantılılık ve saldırganlıkta tedbir ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası insani hukuka her zaman uyulmalı ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bağlayıcı kararlarına uyulmalıdır. ile.”
“Suçlamalar karşısında dehşete düştüm”
7 Ekim olaylarına Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının dahil olduğu iddiası üzerine BM’nin doğrudan harekete geçtiğini belirten Guterres, “Bu suçlamalar beni dehşete düşürdü. Dün bağışçılarla bir araya gelerek onların endişelerini dinledim ve bu endişeleri giderdim.” Gazze’deki sivillerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için attığımız adımları özetledim ve UNRWA’nın Gazze’deki sivillerin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve işgal altındaki Batı’daki Filistinli mültecilere yönelik hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak için hayati önem taşıyan çalışmalarını sürdürmesinin önemini vurguladım. Banka, Ürdün, Lübnan ve Suriye. UNRWA, Gazze’de her türlü insani yardımı sağlıyor “Faaliyetlerinin omurgasını oluşturuyor. Tüm üye devletlere, UNRWA’nın hayat kurtaran çalışmalarının devamlılığını sağlama çağrısında bulunuyorum” dedi.
“Gazze’de herkes aç”
Gazze Şeridi’nde 2,2 milyon insanın insanlık dışı koşullarda ve temel ihtiyaçlardan mahrum bir şekilde yaşam mücadelesi verdiğini belirten Gutterres, “Gazze’de herkes aç, yarım milyon insan ise felaket boyutunda gıda güvensizliğiyle mücadele ediyor. Gazze genelinde hızlı, güvenli” , engelsiz, genişletilmiş “Ve insani erişimin devam etmesi için çağrıda bulunuyorum. Bu, özellikle devam eden güvensizlik ve çatışma nedeniyle çoğu misyonun İsrail tarafından engellendiği kuzeyde hayati önem taşıyor. Ayrıca Gazze’ye daha fazla geçiş noktasına ihtiyacımız var ve acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum” dedi.
“İşgal altındaki Batı Şeria’da artan yerleşimci şiddetinden son derece endişe duyuyorum.”
Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Batı Şeria’da durumun kötüleştiğine değinen Guterres, “İşgal altındaki Batı Şeria’da artan yerleşimci şiddetinden son derece endişe duyuyorum. Bütün bu şiddet durmalı ve failler hesap vermeli. Onlarca Filistinli var” dedi. Tutuklandılar, çoğu çocuk.” Pek çok kişi herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alındı” dedi.
Lübnan, Suriye, Irak ve Kızıldeniz’e yönelik saldırıların çatışmanın bölgeye yayılmasını tetikleyebileceğini belirten Guterres, “Durumu sakinleştirecek ve daha fazla şiddet yaşanmadan bölgeyi daha fazla şiddetten koruyacak acil adımlar atılmaya davet ediyorum. çok geç.”
“Uluslararası toplum kararlılığından taviz vermemeli”
Gazze Şeridi’ndeki işgalin sona erdirilmesi ve egemen bir Filistin devletinin kurulması gibi iki devletli çözüme yönelik somut adımların atılmasıyla çatışmanın sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, “1967 sınırlarına dayanan tek bir ülke var ki bu ülke İsrail ve Filistin yan yana yaşıyor ve Kudüs her iki devletin toprağıdır.” Filistin halkının vazgeçilmez haklarının BM kararları, uluslararası hukuk ve İsrail’in başkenti olduğu önceki anlaşmalar doğrultusunda iki devletli çözüm yoluyla hayata geçirilmesi bölgede adil ve kalıcı barış ve istikrarı sağlayabilir. Uluslararası toplum kararlılığından taviz vermemelidir. Terör, nefret ve şiddetin trajik döngüsüne son verecek. “Filistinliler ve İsrailliler için daha barışçıl ve umutlu bir gelecek inşa edecek anlamlı bir barış sürecini ilerletmek için birlikte çalışalım” dedi. – NEW YORK