Haber

27 daire inşaatı için ‘uygunluk’ raporu verilen betonun ‘kullanılamaz’ olduğu öğrenildi; yıkılan binalar

TEKİRDAĞ’ın Malkara ilçesinde uygunluk raporu aldığı betonda çatlaklar oluşunca 27 daire ve 3 bloğun inşaatını durduran İnşaat Mühendisi İdris Karataş’a Malkara Belediyesi para cezası keserek yıkım kararı aldı. Karataş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden lisans alan laboratuvar şirketi ile beton üreten beton santrali ve inşaatın denetimini yapan, binaları yıkan yapı denetim firması hakkında suç duyurusunda bulundu.

Malkara’da müteahhit olarak çalışan inşaat mühendisi İdris Karataş, geçen yıl mart ayında 3 blok 27 daireden oluşan konutun inşaatına başlamadan önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvurarak gerekli malzemeleri istemişti. Muayene edilecek inşaatta kullanılacaktır. Müdürlüğün lisanslı laboratuvar firmasından gelen ekip, betondan alınan numuneleri inceledikten sonra uygun yönde rapor verdi.

İhbar üzerine Karataş, belediyeye başvurarak gerekli izinleri aldı ve inşaata başladı. 2 blok ve 18 dairenin kaba inşaatını tamamlayan Karataş, betonda ciddi çatlaklar ve deformasyonlar olduğunu fark edince inşaatı durdurdu. Karataş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurarak inşaatta kullanılan betonların çekirdeklerinin alınarak incelenmesini talep etti. Talep üzerine Müdürlük Yapı Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri, betondan karot numuneleri alarak laboratuvarda kırarak analiz etti. Yapılan inceleme sonucunda inşaatta kullanılan betonun standartlara uygun olmadığı ve kullanılamaz durumda olduğu yönünde rapor verildi.

‘DEPREM KARŞI YETERLİ DEĞİL, YOK EDİLMELİ’

Bunun üzerine Karataş, kendi imkanlarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) başvurarak inşaatta denetim yapılmasını istedi. İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Gençoğlu Malkara’ya gelerek inşaatta incelemelerde bulundu. Gençoğlu hazırladığı raporda inşaatın yıkılması yönünde görüş bildirdi. Gençoğlu, raporunda, “Blokların, onaylanmış betonarme projelerde ve projelere dayalı statik-betonarme analizlerinde öngörülen beton kalitesi ve mukavemetini sağlamadığı, hatta beton mukavemet değerinin çok altında olduğu görülmektedir. İncelemeye konu kaba inşaat tamamlanmış ve onaylanmıştır. Statik betonarme projelerinde beklenen betondan daha düşük beton kalitesi ile inşa edilen B ve C blokların taşıyıcı sistem güvenliği Olası şiddetli şoklara karşı mukavemet yetersiz olduğundan blokların olası şiddetli şoklara karşı güçlendirilmesi mümkün olmaktadır.

‘ROOL’ RAPORUNU VEREN LABORATUVAR FİRMASI KAPATILDI

İnşaat mühendisi İdris Karataş, kullandığı betona ‘sağlam’ raporu veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü lisanslı laboratuvar şirketi ve beton santrali hakkında Malkara Cumhuriyet Başsavcılığı’na kabahat şikâyetinde bulundu. betonu ve inşaatı denetleyen yapı denetim şirketini üretti. Savcılığın soruşturması devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, betona ‘sağlam’ raporu veren laboratuvar firmasını kapatarak sahiplerine ve faaliyetten sorumlu olanlara 3 yıl hapis cezası verdi.

BELEDİYEDEN 1 MİLYON LİRA CEZA VE YIKIM

Malkara Belediyesi heyeti, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün inşaattan elde edilen temel sonuçların uygun olmadığı yönündeki yazısı üzerine 27 Aralık 2022’de yaptığı toplantıda raporu inceledi. Belediye, İdris Karataş’ın firmasına 1 milyon 58 bin lira para cezası verdi. Karataş cezayı belediyeye ödedi. Savcılığın soruşturması devam ederken, Malkara Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü inşaatları mühürleyerek 16 Şubat 2023’te binaların yıkımına karar verdi.

BİNALAR YIKILDI

Belediyenin kararıyla binalar iş makineleriyle yıkıldı. İdris Karataş, raporların ardından binaları inşa etmeye başladığını belirterek, “Beton çürük çıktı, yalan raporlar verildi. Bu görüntü her şeyi anlatıyor. Beton santrali şirketini kapattı. Yeni bir şirket kurup tüm hisseleri devretti.” Araçlar ve üzerindeki arsalar yeni şirketine.Yanlış olduğunu bildiği için bunu yaptı.Laboratuvar şirketi kapatıldı.Boşalttılar,yanlış olduğunu bildiği için bunu yaptı.Araçlarını,içindeki cihazlarını sattılar. Kapıyı kilitlediler gittiler. O kadar kolay değil. 18 dairemi elimden aldılar, çocuklarım onların rızkına musallat oldu. İsim değiştirerek, kapıyı kilitleyerek bu işler bitti. “Sakın sanmasınlar ki onlar bundan kurtulacaktır. Bunun bedelini ödemeliler, er ya da geç bedelini ödeyecekler” dedi.

‘EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ KİMSEYE SATMIYORUZ’

Bu durumda en fazla satış yapmamanın herhangi bir mağduriyet yaratmadığını ancak büyük mağduriyet yaşadığını söyleyen Karataş, şöyle konuştu: “En büyük avantajlarımızdan biri de kimseye daire satmadık. Görüştüğümüz kişiler oldu. Sözümüz ve laboratuarımız vardı, bu ön toplantıları iptal etmek zorunda kaldık, bu da bizim için bir avantaj.” Bu insan psikolojisi açısından önemli bir durum. Durum bu, buradaki görüntü herkesin kaldırabileceği bir görüntü değil” dedi.

‘UZMAN RAPORLARI BETONUN KÖTÜ KALİTELİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR’

İdris Karataş’ın avukatı Tansel Gülseven, mahkemelerin ve kendilerinin sunduğu 5 bilirkişi raporunda ‘sağlam’ raporu verilen ve inşaatın başlamasına neden olan betonun kalitesiz olduğunu söyledi. Betonun sarsıntı yönetmeliğindeki nitelikleri taşımadığını ve yıkılması gerektiğini kaydeden Gülseven, bilirkişi raporlarında, “Bu nedenle müvekkilim yani müteahhit burayı yıkmak zorunda kaldı, yıktırdı ki, burası bir çöplük olmasın. insanlara mezar. Bundan sonra türev sürecimiz devam ediyor. Türel sürecinde de bir an önce sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Bölgemiz sarsıntı bölgesi, buradaki tüm binaların burada olduğu kurumlar tarafından defalarca belirtiliyor. 7-8-9 büyüklüğündeki depremlerde sarsıntılara karşı dayanıklı olması gerektiği ve bu nedenle sarsıntı riskinin olduğu bölgede bu binanın yıkılması, betonun kalitesizliğinden dolayı bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Dairelerden oluşan binalar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu